Julköttbullar, typ

Normala kockar vill naturligtvis lyfta fram sina lyckade insatser i köket men jag är varken kock eller särskilt normal så här kommer en sanslöst misslyckad historia om köttbullar. Möjligen kan den anses sedelärande men tål mest att skrattas åt. Det gjorde jag också när det gått en timme och jag sansat mig. Receptet är det inga större fel på men jag borde ha haft mera salt och nästa gång skall jag öka mängden enbär och kryddpeppar.

Min hovleverantör Lidl har kampanj på sin fina ekofärs just nu så jag köpte två paket à 500 g igår. Maken är bortrest över helgen så jag har dövat min saknad med att julstäda och fixa litet hemma. Nu skulle det alltså bli julköttbullar i stora mängden och jag slog litet i olika receptböcker för inspiration.

Ingredienser

1 kg nötfärs, gärna ekologisk
2 dl ströbröd
3 dl grädde (jag hade bara vispgrädde hemma vid det här tillfället)
1 stor gul lök
1 liten röd lök
1 stor vitlöksklyfta
3 krm salt
3 krossade enbär
1 krm spiskummin
1 krm mald kryddpeppar
2 st ägg
Smör att steka i och vatten att späda med.

Tillvägagångssätt

Börja med att finhacka och bryna löken.

Blanda ströbrödet med grädde. Var snabb i vändningarna för det klumpar sig gärna. Om det blir klumpar är det en mycket dålig idé att försöka reda ut dem med stavmixern. Tro mig, jag vet.

Häll köttfärs och bröd- och gräddblandningen i en bunke. Är du stark i nyporna slår du köttfärssmeten själv. Jag använder min Kitchen Aid på lägsta hastighet och med degkroken monterad. Tillsätt brynt lök, ägg och kryddor. Låt maskinen gå så att allt blandar sig ordentligt. Späd med vatten till rätt konsistens (ungefär som murbruk).

Trilla köttbullar med vattensköljda händer och lägg dem på skärbrädor eller dylikt som du sköljt med kallt vatten. Ha en sköljskål till hands att doppa fingrarna i.

Värm på dina stekpannor och bryn köttbullarna runt om innan du lägger dem i en långpanna för att eftersteka i ugnen. Jag rekommenderar att du inte tar fram flera stekpannor än du är van att jonglera på spisen samtidigt. Jag plockade fram mina tre stora och det var ett misstag. För det första brände jag mig rejält för handtag till gjutjärnspannor blir varma som f-n. Som lök på laxen gick handtaget på min stora aluminiumpanna sönder just när jag skakade om den och hela kalaset dråsade i golvet. Jättekul! Plocka upp halvstekta köttbullar från golvet, skura golv och panna, spola brännblåsor i kallt vatten och lipa en skvätt. Det är i sådana här lägen man är glad att inte ha hund.

 photo 2014-11-30trasigstekpanna_zpse9bca694.jpg
Dumma stekpanna!

Nåväl, det blev en del okej köttbullar till jul i alla fall och salta kan man ju göra efteråt. Jag vet att de som är hardcore smakar av smeten innan de steker men jag blåvägrar smaka på rå köttfärs. Så är det bara.

 photo 2014-11-30Koumlttbullar_zps6969ba83.jpg
Slutresultatet blev inte helt omöjligt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s