Sotigt i röret, inlägg 6 #blogg100

Det är smutsigt hemma hos oss. Jag är inte mycket för att städa i vanliga fall men nu är det värre än vanligt och det är inte mitt fel alls. Föreningen har varit i kontakt med oss litet då och då sedan i höstas om att skorstenspipan läcker. Det är inte alla som har öppen spis, i vår port känner jag bara till vår egen, men skorstensstocken är tydligen gemensam och har en massa kringelikrokar för sig och nu är det täppt. Vi har inte haft några problem bortsett från att vi fick eldningsföbud av sotarmästaren för några år sedan men det är inget jag sörjer över. Den andra lägenheten har värre problem med sot som läcker in. Hur det går till vet inte jag men föreningen hade några experter här före jul som lyste i piporna och sade att här måste rivas och muras om. Vi var lindrigt glada över det. Även om de skulle återställa skorstensstocken och den öppna spisen så lät det som om vi skulle bli tvungna att stå för målningsarbetet. Jag suckade mera över besväret och städjobbet än över kostnaden.

Sedan hände igenting på ett långt tag men plötsligt fick vi en ny kontakt från föreningen. Nu hade de fått tag på en annan firma som hävdade att de kunde rensa och täta skorstensstocken utan att riva någonting, åtminstone inte hos oss. Så idag är de här. Hantverkarna har snällt täckt golvet med byggplast och sedan sprungit mycket mellan vinden och lägenheten. I öppna spisen har det dråsat massvis med skräp och sot. Den stora industridammsugaren de hade med sig har gått varm.

Sotigt photo Sotigt_zps917672a1.jpg
Tjusigt, eller hur?

Att vi haft så förbaskat kallt i lägenheten beror på att vi haft för dålig luftväxling, förklarar Mäster. Kommer det in för litet frisk luft från väggventilerna och de små ventiler (igenmålade) som sitter under fönsterbrädorna blir det inget motdrag och all kall luft från vinden rasar ned genom öppna spisen. Inte undra på att vi har måst gå med dubbla sockor på fötterna om vintrarna.

Nu proveldar Mäster litet och får han bara drag i röret upp till vinden så är det klappat och klart för vår del. Han eldar litet papper och jag tycker att det drar som fan. Tyvärr inte tillräckligt. De måste in imorgon igen. Jag får väl försöka komma till jobbet före tuppen och gå till lunch om jag får. Jobbigt. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s