Mormors mjuka pepparkaka, planeringsstadiet

Mormor (1887 – 1986) bakade allt matbröd och alla kakor själv. Tror att jag har tjatat om det förut. Nu känner jag mig litet rastlös så här på morgonkvisten och funderar på om jag inte skulle göra något åt julbaket trots allt. Testa några recept innan helgen står i dörren och förväntar sig att allt skall vara klart. Hårda pepparkakor är gott och roligt men degen är knallhård och tungarbetad och kakorna brukar alltid gå sönder när de skall tas loss från plåten. Där får det nog bli fabriksbakat istället. En mjuk pepparkaka borde gå bra och mjuka kakor är gott till te som det dricks kopiösa mängder av i det här huset.

Vad säger nu mormors receptbok? Jo, så här:

Brun mjuk pepparkaka

½ kvart sur grädde, eller söt
1 hg smör
265 g socker
2 ägg
½ tsk nejlikor
½ tsk ingefära
1 tsk kanel
3 kkp vetemjöl
½ tsk bikarbonat, löst i litet ljummet vatten
12 st sötmandlar

Socker och ägg blandas i ett fat. Blandningen vispas kraftigt tills den blir ljus och porös. Kryddor, grädde och smält avsvalnat smör tillsättes. En form smörjes med kallt smör och beströs med siktat bröd. Ej för het ugn. 50 minuter.

Kära mormor, vad i alla glödheta är en halv kvarter grädde?
Jag vet att du brukade köpa en kvart kaffe hos farbror Arvidsson som hade ICA-affären en kilometer nedåt vägen och det var 250 gram. Där borde en halv kvart alltså bli 125 gram. Skulle det motsvara 1,5 dl om jag översätter till rymdmått? Ingen aning, men det låter rimligt. Det brukar vara ca 1 dl vätska i mjuka kakor på 2 ägg. Kör så i första testet. Gissar förresten att sur grädde borde vara typ filmjölk, gräddfil verkar för tjockflytande. Tror att jag kör med vanlig matgrädde.

Tre kkp (kaffekoppar) mjöl skall det vara. Jag minns så väl den kopp du alltid mätte mjöl med. Den var ur den gamla stötta servisen som du och morfar brukade dricka morgonkaffe ur. En lätt sprucken öronlös porslinskopp med ett kinesiskt landskap i rött. Men hur mycket rymde den i ml? Säkert mer än en dl men hur mycket? Hemma har vi just inte några kaffekoppar, vi dricker te. Mammas moccakoppar går förstås inte att jämföra med och kopparna ur den engelska servisen är för stora. Den blommiga servisen som jag fick på min 40-årsdag ligger bäst till men jag gissar att den också är för liten. (OK, den här tedrickande familjen äger alltså tre kaffeserviser 😳 ). Om jag chansar på att din kaffekopp rymde drygt 1 dl mjöl så borde tre kkp bli i runda slängar 3,75 dl. Jag får chansa. Om det här inte är empirisk forskning så vet jag inte vad.

Resten av receptet är inga större konstigheter. Teskedsmått har jag. Bikarbonat saknas men i kakor med denna mjölmängd brukar det vara 2 tsk bakpulver. Jag testar nog med en och en halv så får vi se hur det går. Det värsta som kan hända är att kakan blir platt. Den kommer knappast att förvandlas till råttgift.

Sedan skriver du att kakan skall gräddas i ej för het ugn. Så skriver man när man är född 1887 och lagar allt på ett stort lokomotiv till vedspis som det står Näfveqvarns Bruk på. Där finns inga rattar med gradtal att skruva på. Det är att öppna ugnsluckan, sticka in armen och känna av. Hur du lyckades med det utan att bränna dig fördärvad övergår mitt förstånd. Jag kommer nog att köra min varmluftsugn på 175 grader en sisådär 45 minuter som jag gör med min vanliga sockerkaka.

Och slutligen: Mormor, vad gjorde du med de 12 sötmandlarna? Det står inte i receptet så jag förstår att det är självklart. Tyvärr minns jag inte vad självklart betyder i just det här fallet. Jag har inget minne av hela mandlar i någon av dina kakor. Inte heller att du dekorerade kakan genom att sticka ned dem i smeten. Hackade du dem? Eller malde? Jag har ingen aning men lutar nog åt hackat. Det låter lite gott med hackad mandel i mjuk pepparkaka.

Leker nu Klas Klättermus och letar efter alla ingredienser. Mandlar saknas. Nedrans! Det betyder att det inte blir något testbakande just denna morgon. Nåväl, jag hade i alla fall roligt när jag skrev det här. Tack för sällskapet, kära mormor. Jag saknar dig väldigt mycket.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s