Istället för att jobba

Igår kraschade servern som härbärgerar systemet jag behöver för att kunna ankomstregistrera, boka med mera. Den hade totalhavererat under helgen och IT-killarna fick fullt sjå med att skaffa ny hårdvara och börja mecka med den. Klockan ett gav jag upp och åkte hem. För att städa, hade jag tänkt. Vill ha fint hemma till helgen då vi skall fira bröllopsdag. Nu hatar jag att städa så jag hittade snabbt en ursäkt att slippa. Vi hade fin nötfärs i frysen och jag hade funderat ett tag på att raida alla krukor med örter i köksfönstret och snygga till litet där. Det är snart säsong för hyacinter och örterna är iaf bättre att köpa i affären under vinterhalvåret. Köttfärssås med champinjoner, bacon, lök och örter skulle det bli.

Photobucket
Huvudingredienserna, minus färsen som tinade i mikron

Jag började med att fräsa tunt skivad purjo, finhackad gul lök och vitlök i olivolja och litet smör. Sedan hällde jag i en burk väl avrunna champinjoner och ett paket klippt bacon. Hackade örterna under tiden. Färsk oregano och basilika. Smuttade litet på mitt matlagningsvin. Hackade ned en av våra hemodlade habaneros. Riktigt saftiga och peppriga är de. Det behövs bara en till en stor gryta och det blir starkt som attan.

Photobucket
Vår habanero. Vi har bara en planta den här säsongen. Kanske sår jag en till nästa vår.

Nu var det dags för köttfärsen. När den stekt igenom så att det röda försvunnit hällde jag ned örterna och en strimlad paprika. Klämde rejält på tomattuben och dängde i en burk krossade tomater. Skvätte i litet vin. Har börjat köpa lådor igen. Det går en flaska rödtjut i veckan ungefär och jag är trött på att släpa flaskor. Hade sett att Cline som vi båda gillar nu skall finnas på låda men hittade den inte. Köpte istället SomeZin (ja, jag föll för namnet) och det är helt okej. Gillar zinfandel. Funkar bra till matlagning och i vardagslag. Tar jag ett glas vin till maten en vanlig arbetsdag vill jag gärna späda ut det med vatten och det känns inte så kul om man korkat upp ett dyrt flaskvin. Lådtjutet behandlar jag dock hur som helst utan några vinkulturella kval.

Dags för kryddor. Salt förstås. Jag gör ett gott rosmarinsalt själv. Det är busenkelt. Först luggar jag rosmarinplantan i fönstret och låter bladen torka några dagar. Sedan mortlar jag dem tillsammans med Maldon flingsalt och häller i en liten glasburk. Svartpeppar vill jag självklart ha i min gryta och sedan koriander, grönsaksbuljong, litet kycklingfond och sellerisalt. Extra oregano förstås. Riven parmesan skulle vara perfekt men den var slut. Messade Älskade Make som råkade befinna sig på ICA, och så var den saken biff.

Photobucket
Kryddbatteriet

Photobucket
När Per kom hem behövde vi bara koka litet pasta och sedan gluffade vi. Det blev gott. Rena porren faktiskt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s