Sedan flera år tillbaka använder jag ett recept som jag såg på ett mjölkpaket. Det blir en mycket lättarbetad och bra deg med Kesella. Här är receptet:
Arlas lussekatter, 225 grader, 5-7 min.
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella
2 pkt saffran
1,5 dl strösocker
½ tsk salt
17 dl vetemjöl, ca
½ dl russin
1 ägg
Jag börjar med att smälta smöret på låg värme i en kastrull och smula ned jästen i en liten skål tillsammans med en tesked socker så att den löser sig. När smöret har smält häller jag på mjölken, strösocker, saffran och salt. När det börjar bli varmt tillsätter jag Kesellan och rör om. Kollar temperaturen noga med en baktermometer och rör ned jästen. Blandar noga innan jag häller hela kalaset i mjölet som ligger och väntar i köksmaskinen. Jag tar aldrig hela mjölmängden på en gång utan gör en ganska lös deg. Saffransbröd blir lätt torrt och det är lättare att tillsätta mjöl vid knådningen än tvärtom. Jag låter maskinen knåda degen ca 5 minuter och sedan får den jäsa ca en timme under bakduk. Det här blir en ganska stor deg och den hade börjat krypa ur skålen när den var klar. Så nu har jag bestämt mig. Det skall införskaffas en Kitchen Aid efter nyår. Jag tycker om att baka och laga mat och kan jag slänga ut pengar på LV-väska så har jag baske mig råd med en bra köksmaskin.
Det är härligt att knåda en varm deg.
Per och jag bakade tillsammans. Det blev litet trångt vid köksbänken men det funkade och vi hade roligt. Vi gjorde de klassiska katterna; pojkar, galtar, kusar och vädurar. Jag hade tagit fram mammas gamla kokbok som inspiration.
Jag älskar den här gamla boken. Den är verkligen hushållshistoria.
Klara för ugnen. Det blev tre plåtar.
Ett juligt bord med katter. Den lilla ljusstaken fick jag som barn av en snäll tant.