Mormors Mandelstjärnor

 photo 2014-12-14Mandelstjaumlrnor_zps28da5b3b.jpg
De duger men blev inte så fina som när mormor bakade dem

Till jul brukade mormor alltid baka små spröda mandelstjärnor som jag tyckte mycket om. Jag har aldrig testat att baka dem själv men alltid funderat på dem och idag fick jag äntligen tummen ur. Jag hade redan alla ingredienser hemma och började dagen med att ta fram smöret ur kylen det första jag gjorde. Det fick stå och bli rumsvarmt medan jag vaknade litet, drack morgonkaffe och surfade runt på nyheterna.

Receptet innehåller bittermandel och det kräver litet egen uppmärksamhet. Bittermandel är inte ofarligt och skall hållas utom räckhåll för nyfikna småttingar. Eftersom de inte går att skilja från den vanliga sötmandeln förvarar jag dem i en liten burk med en tydlig etikett på. Denna burk skall förvaras högst upp i speceriskåpet bakom en del andra saker. Så här skriver recepten.se om bittermandel.

Nog om det. Nu bakar vi.

Ingredienser

100 g smör
100 g socker
1 msk grädde
1 ägg
6 st bittermandlar
300 g vetemjöl
1 tsk bakpulver

Beredning

  • Smör och socker röres poröst.
  • Blanda först i grädden och sedan ägget.
  • Skålla och mal bittermandeln och vänd ned den i mjölet blandat med bakpulvret.
  • Kavla ut degen tunt (svårt) och tag ut kakorna med mått.
  • Pensla med uppvispat ägg och beströ med hackad mandel och pärlsocker.
  • Grädda i 175 grader ca 5 minuter tills de blir lätt gyllene i kanterna.
  • Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s