När jag är mellan uppdrag lagar jag mycket mat. Nu fick jag tag på fin högrev till ett bra pris och bestämde mig för att göra pulled beef som omväxling från chilin som jag brukar laga. Vi har både hemkokt chilisås och chilipulver från egna frukter som vi torkat och malt. Det är så roligt att laga mat från grunden och kunna odla litet kryddor och annat själv. Jag sätter på radion, plockar fram ingredienserna och sätter igång.
- Ingredienser
1 kg benfri högrev
2 st gula lökar,skivade
1 st kinavitlök, hackad
1 st röd paprika i grova strimlor
1 dl chilisås
1 msk chilipulver (helst chipotle)
1 msk BBQ-sås med chipotle & honung
½ msk mald spiskummin
½ msk mald koriander
1 nypa flingsalt
2-3 droppar rökextrakt om du inte har riktigt chipotlepulver
½ msk whisky
Skölj köttet och torka av med hushållspapper. Man behöver egentligen inte putsa det men ser jag talg eller stora blodkärl tar jag bort dem.
Blanda chilisås, chilipulver, BBQ-sås och de andra kryddorna i en skål.
Lägg köttet i en gryta. Smörj in det med hälften av chiliröran, vänd och smörj in resten.
Placera, grönsakerna runt köttet.
På med locket och in med grytan i 100 grader minst fyra timmar. Höj sedan temperaturen till 175 grader och låt vara i ca två timmar till. Titta på det varje timme ungefär så att det inte bränner vid. Är det för mycket vätska, ställ locket på glänt en stund så att det ångar bort.
När allt är klart kan köttet lätt slitas isär med ett par gafflar. Rör om allt och servera i en skål eller ett djupt fat.
Jag serverade med tortillas, guacamole, riven ost, creme fraîche och majschips. Det blev ingen öl eftersom det är vardag imorgon. Saft går alldeles utmärkt. Man måste inte dricka alkohol jämt.
Det här blev väldigt starkt och nästa gång skall jag nog inte ha så mycket chilipulver.