Apelsinmarmelad med whiskyton

Nu är apelsinerna som bäst och jag var väldigt sugen på att koka egen marmelad. Mamma kokade egen marmelad ibland när jag var barn. Då fanns inte syltsocker så hon fick stå en evighet vid spisen och röra i grytan tills marmeladen fick rätt konsistens. Nu går det undan som tåget. Har du skal i marmeladen behöver den förstås puttra en bra stund så att de blir mjuka. Jag köpte fina ekologiska apelsiner på Lidl som har 12% rabatt på frukt och grönt just nu. Det här koket blev ca 2 kilo marmelad och kostade under 50-lappen. Apelsinerna kostade 13,11 kr/kg på Lidl och Hemköp vid Torsplan tog 19,95 för syltsockret.

Ingredienser:
• 2 kg väl tvättade apelsiner
• 2 st citroner, för att få en friskare smak
• 1 kg syltsocker
• 1 dl whisky

Marmelad 1 photo 2014-02-04Marmelad1_zps59e38d4c.jpg
Apelsinerna var väldigt söta och goda. Skall köpa ett gäng till och pressa.

Först hällde jag frukten i diskhon och skrubbade skalen ordentligt. Även om de är obesprutade så är de ju hanterade och människans händer går överallt, det vet ni. Sedan skar jag ned allt i en bunke. Jag tog inte med alla skalen utan bara de tunnaste och finaste. För mycket skal gör att marmeladen blir besk.

Marmelad 2 photo 2014-02-04Marmelad2_zps1c7499e6.jpg
Det minst kladdiga sättet är att lägga skärbrädan på bunken och fösa ned de skurna bitarna vartefter.

Den skurna frukten vägde ca 1,6 kilo och det borde funka till 1 kg syltsocker. På förpackningen står det att man skall ha samma vikt socker som frukt men kan minska på sockret om man vill ha en ”lättsockrad” sylt eller marmelad. Nu anser jag att ”lättsockrad” och sylt/marmelad inte hör hemma i samma mening men det är ju jag det. Kan man minska på sockret utan att resultatet blir rinnigt så är det bra.

Marmelad 3 photo 2014-02-04Marmelad3_zps2d4daf8e.jpg
Så här mycket blev det i grytan.

Marmelad 4 photo 2014-02-04Marmelad4_zpsdc914610.jpg
Jag tillsatte socker och 1 dl av makens karaffwhisky. Lät koka upp och sedan fick det småputtra medans jag tittade på gamla avsnitt av Project Runway, Lyxfällan och Top Model på TV.

När marmeladprovet fick godkänt sköljde jag ur burkar och lock med whisky, ned med den varma marmeladen och snabbt på med locken. Då blir det vakuum i burkarna och marmeladen håller sig länge. Självklart stavade jag fel på etiketterna men hade ingen lust att skriva om dem. Förresten var burkarna glödheta.

Marmelad 5 photo 2014-02-04Marmelad5_zps95fb0994.jpg
Ack, arma marmelad.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s