Chilisåsigt

Den här etterstarka såsen skall Kenneth Knät Andersson ha all heder och ära av. Jag hade letat efter recept ett tag och fastnade för detta. Gjorde koket igår och det blev mycket lyckat. Och starkt. Vansinnigt starkt. Vi är inte så hardcore att vi äter chilifrukter som om de vore körsbär så vi kommer inte att dippa chips i den här såsen. För den som vill ha en mildare variant rekommenderar jag att minska på antalet chilifrukter och tillsätta paprika istället.

Så här ser receptet ut. Inga kostigheter.
10 st chilifrukter
2 st gula lökar, hackade.
2 st hela kinavitlökar
8 st färska tomater
2 pkt krossade tomater, ca 500 g styck
1 st buljongtärning
1 dl olivolja
1 stort äpple
Salt
2 msk socker
3 dl vatten
Citronsaft

Hacka ned allt i en gryta. Låt koka tills det blir mjukt. Kör slätt med stavmixer. Låt koka 10 minuter till. Häll upp på sterilierade flaskor. Klart.
Lätt som en plätt. Ändå lyckades jag missa sockret. Det förklarar en del. Så här blev mitt chilisåskok:

Chilis photo 2013-10-18Chilisarings1_zpse17a3d89.jpg
Ingredienserna

Jag överdoserade antalet chilifrukter med tanke på att våra sorter inte är så tuffa som de nagas och skorpioner som de riktiga entusiasterna har i sina odlingar. Alla våra plantor utom amarillon härstammar från frukter vi köpt i livsmedelsaffären. Jag skall ta det försiktigare nästa gång för det här blev så starkt att jag inte vill dippa chips i det rakt av. Det går alla gånger att använda i matlagning och som smaksättning i dipsåser. Den skarpögde ser också två spetspaprikor på bilden. De hade fina sådana i affären och vi tycker om paprika så varför inte. Nästa gång skall jag ha mera paprika och kanske någon söt frukt som mango, plommon eller äpplen.

Chilis photo 2013-10-18Chilisarings2_zpse10b222c.jpg
Nu skall det koka tills det blir mjukt.

Det fick stå länge på spisen, minst en timme. Jag ville att allt skulle vara mjukt för att underlätta mixandet. Jag är fortfarande litet osäker på hanterandet av stavmixern och ville inte riskera att måla om köket. Har fortfarande ett äventyr med blåbär i minnet.

Såsen skall bo i vackra flaskor och de skall vara så sterila som möjligt. Jag vägrar göra det i ugnen för jag är fumlig i händerna och rädd att bränna mig. Istället använder jag mammas beprövade knep. Hon tog väl diskade flaskor eller burkar och sköljde med sprit. Särskilt noga var hon med lock och korkar. Sedan hällde hon det varma koket i kärlen och smällde på lock/kork direkt. Då blev det vakuum och hon hade aldrig problem med att det möglade. Hennes äppelmos höll sig i rumstemperatur på vinden i flera år.

Chilis photo 2013-10-18Chilisarings3_zpsee910690.jpg
Koket blev ca 2,5 liter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s