Höstig fläskgryta med rotsaker

Igår var det gråmulet och trist och jag kände verkligen för att laga en mustig gräddig höstgryta med trattkantareller. Jag är inte mycket för svamp egentligen. Gå i skogen och plocka är underbart, rensa går an men ätandet överlåter jag gärna till andra. Undantaget är trattisar. De köper jag torkade och häller ned i höstiga grytor med rotfrukter. Den här gången köpte jag ca ett kilo benfri fläskkarré. I runda slängar behövs det här:

1 kg benfri fläskkarré
1 stor gul lök, hackad eller skivad.
1-2 hackade vitlöksklyftor
1 st paprika. Jag föredrar röd. Färgen piggar upp.
1 pkt soppgrönsaker
1 l buljong
1 näve torkade trattkantareller
Grädde tills du får den konsistens på såsen du vill ha
Vitpeppar och salt efter behag

 photo 2013-10-09Flaumlskgryta3_zps4149aa60.jpg
Huvudingredienserna. Vinet hamnade inte i grytan denna gång.

Jag tog fram min älskade gamla järngryta, eldade på den och när den var riktigt varm klickade jag ned en rejäl klatt med smör. Brynte sedan köttbitarna i omgångar. Om man häller ned allt på en gång sjunker temperaturen i grytan kraftigt, köttet släpper mycket vätska och får ingen stekyta.

När det var klart hällde jag ned löken och lät puttra tills den blev mjuk. Sedan var det buljongens tur. Jag gjorde ett halvbra försök att koka egen buljong för en dryg månad sedan. Den är god men inte så god att det är värt 8 timmars ångbastu i köket. Den köpta buljongen innehåller mest glutamat men fonderna är ganska okej. Nu tog jag tre tärningar av det egna koket, litet grönsaksbuljong och litet kycklingfond. Kryddade med salt och rejält med vitpeppar. Litet sellerisalt och malen ingefära fick också åka med. Efter en halvtimme hamnade rotsakerna i grytan. Rotsellerin hade jag hackat ganska fint men morötter och palsternacka var grövre bitar. Den strimlade paprikan tillsätts när rotsakerna blivit mjuka. Den blir bara mos om den kommer ned för tidigt. Nu skall det puttra på låg värme och jag tittar till grytan då och då och späder med vatten om det behövs. Smakar av.

 photo 2013-10-09Flaumlskgryta2_zpsd50fff9f.jpg
En näve trattisar blir ungefär så här mycket

När trattisarna hamnat i grytan tar jag det försiktigt när jag rör om så att det inte blir mos av alltihopa. Nu är det också dags för grädden. Jag mäter inte, jag häller tills såsen blir snäppet tunnare än jag vill ha den. Nu skall det puttra igen på minsta möjliga låga. Grytan stod på spisen ca två timmar sammanlagt. Jag serverade den med tagliatelle men det går nog lika bra med ris eller potatis. Ibland latar jag mig och lägger ned några skalade potatishalvor direkt i grytan när det är ca en halvtimme kvar.

 photo 2013-10-09Flaumlskgryta1_zps65430630.jpg
Det blev helt okej med ett gott rödvin till och Dr Who på TV

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s