Sommarenkät för bokmalar

Min favoritsajt Bokhora har en sommarenkät som jag bara inte kan låta bli:


Om du för en dag fick hoppa in i en bok, och leva där- vilken bok skulle du välja?

Längtans Blommor av Karin Berglund. Jag är katten som rullar sig i kattmyntan.

Vilken bok ska du börja på härnäst?
William Gibsons Virtual Light eller Richard Dawkins The Ancestor’s Tale. Har svårt att bestämma mig.

Hur får du oftast boktips?
Via boksidorna i Femina, Bokhora, Kafka på Jobbet, dagspress, skyltfönster. Allt som handlar om böcker får mig att spetsa öronen.

Det är filmen ”Day after tomorrow” på riktigt och för att inte frysa ihjäl måste du hålla liv i elden. Vilka böcker offrar du till brasan?
Sagoböcker med religöst ursprung; Bibeln, Eddan, Koranen med flera. Kanske en del managementporr. Har mycket av den varan.

Aliens/robotar/en sekt tar över världen och bannlyser alla böcker utom en. Vilken tycker du ska vara den bok som sparas och varför?
Herregud så svårt! Jag kan inte bestämma mig. Kanske alla morfars böcker som jag ärvt för att morfar var den enda tryggheten i min barndom och sinnebilden av min ständiga längtan efter det vilda och det fria. Men om jag skall välja en enda bok – det går ju inte. Jag vill ha flera. Jag vill ha mina vackra trädgårdsböcker för de ger mig hopp och skönhet. Jag vill ha Jacques Bodoins Philibert för den ger mig glädje. Jag vill ha Erik Erikssons Den Sista Hösten för den får mig att gå ut ur den mänskliga. Jag kan inte välja. Vill inte. Vägrar!

Jultomten hälsar på dig och säger att det aldrig mer blir någon jul om du inte skriver in dig själv i en bok. Vilken bok vill du vara med i och vad gör du därinne?
Nigella Lawson’s Christmas. Jag sitter som en fluga på väggen och ser allt hon gör. Provsmakar när hon vänder ryggen till.

Din favoritförfattare åker limo/skateboard/pulka förbi dig. Givetvis springer du efter. Vem är författaren och vad frågar du?
Neil Gaiman och Terry Pratchett delar taxi. Nej, jag springer inte efter. Har fått lära mig att inte störa folk. Går hem och läser om American Gods istället.

Om du skulle skriva en egen bok- vad skulle den handla om?
En sällsam skröna om saker jag varit med om, saker som bekanta har varit med om och fria fantasier. Har funderat på det ett par år. Har två titlar som jag väljer mellan.

Vilken typ av böcker behövs det fler av?

Non fiction utan fikonspråk så att icke vetenskapligt lärda kan ta det till sig.

Finaste budskapet från en bok du har läst?
I varje bok, vare sig det är Shakespeare eller billig kiosklitteratur, finns det alltid minst en mening som är värd att stryka under. Om jag väljer en så betyder det att jag väljer bort alla andra, så jag vägrar. Igen. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s