Äntligen!

Nej, det handlar inte om litteratur, Nobelpris eller så utan bara om tråkig ekonomi och politik.
Det är en sak som jag retat mig på i Alliansens retorik ända sedan förra valet och nu har en av mina favoritbloggar, Den hälsosamme ekonomisten, gett mig vatten på min kvarn.

Han skriver: “Att göra det mer lönsamt att arbeta är inte speciellt meningsfullt om inte detta i sin tur leder till att fler får ett arbete” (min kursivering).

Jamen, det är ju det jag sagt hela tiden när jag snackat politik med folk jag känner. De flesta som är arbetssökande vill ha tag i ett jobb. Det är inte så att de går hemma och myser och tycker att det är festligt att leva på a-kassa eller socialbidrag. Jag vet precis hur det är att vara utan jobb. Det är helvetet på jorden och alla dagar är måndagar. Man går upp i ottan, slår på datorn eller går ut och hämtar tidningen. Letar förtvivlat efter någon som man hoppas skall vilja ha en. Skickar fyra-fem ansökningar per dag. Väntar. Ringer. Väntar. Ringer igen. Hela tiden är det nej, nej, nej i den mån man öht får ett svar. Att då höra någon som grötmyndigt påstår att man “måste göra det lönsamt att jobba” eller att “vi måste få fler i arbete” är som att få en rejäl smäll på käften. Snälla Moderater, varför kan ni inte tänka ett varv till? Jag röstar ju för farao på er. Har gjort i hela mitt liv. Jag kan förstå att ni vill skapa morötter för de som är utan jobb men då tycker jag att ni också måste skapa morötter för de som skall anställa. Om fyra år är det val igen och jag vill att Alliansen skall vinna. Det är därför jag skäller. Den man älskar agar man eller hur det nu var.

Börja med att motverka diskrimineringen på arbetsmarknaden. Försök inte blunda för den eller slå i mig att den inte finns. Den finns där. Har varit en del av min verklighet sedan jag fyllde 40 år 1992. Grinden till arbetsmarknaden föll ned med ett brak nästan från ena dagen till den andra. Sedan har vi de som har någon form av funktionshinder, de som har icke svenska namn, de som är för unga, är eller kan antas bli föräldrar och säkert många fler. Det finns ett förslag från 2006 om anonymiserade ansökningar. När jag söker på Google ser jag att det har fått mycket kritik och jag undrar varför. Det kommer att ta mig veckor att läsa igenom ens en bråkdel av allt som finns så svaret får jag kanske aldrig. Om företag och organisationer säger att det baara är kompetens som gäller så varför inte låta dem leda det i bevis också. Skulle det vara något fel i det?

Jag jobbar nu som ekonomiassistent. Sitter och knappar på min dator hela dagarna. Ibland behöver jag hämta något i skrivaren. Min kontorsstol har hjul förstås och rullar lätt och bra. Det skulle lika gärna kunna vara en rullstol men jag kan inte påminna mig om att jag någonsin sett en rullstolsbunden person på ett kontor. Varför inte då?! Jag tycker att det är störtlöjligt. Man behöver inte kunna springa på sina ben för att sköta reskontran eller svara i telefon. Jag är övertygad om att det finns massor med duktiga yrkesmänniskor som av någon anledning sitter i rullstol och varför i himlens namn anställer företagen inte dem? Det ställs krav på de som är arbetssökande men är det inte dags att ställa litet krav på företagen också.

När jag nu ändå har ångan upp kan jag ta det här om invandrarna. Om de jobbar gnälls det för att de tar “våra” jobb och om de är utan jobb så gnälls det om att de går på bidrag. Ja, den som inte får arbeta går självklart på bidrag, annars blir det varken mat i magen, kläder på kroppen eller tak över huvudet. Man måste ha arbetstillstånd och jag fattar inte. Kanske för att jag inte är bevandrad i politik eller statsvetenskap men jag förstår verkligen inte. Varför är det nödvändigt med arbetstillstånd? Om en människa kommer hit från ett annat land och hittar ett jobb någonstans, låt den människan jobba och betala skatt. Det är väl… BRA? Jag vet att krav på arbetstillstånd finns överallt, jag känner inte till något land där det saknas, men jag tycker ändå att det skapar murar mellan människor. Murar som förhindrar folk att göra det som de vill – arbeta och göra rätt för sig. Jag tror faktiskt att de allra flesta som kommer hit till Sverige, oavsett anledning, vill ha ett jobb så fort som möjligt. Snälla, varför kan de inte få jobba om de får tag i ett arbete?

Puuhh, vad jobbigt det är att bli arg. Om det var fredagskväll skulle jag ta mig en drink men nu får det vänta tills imorgon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s