Da’n före da’n

Dvs i går. Jag hade fått ledigt och var glad som en lärka. Upp halv sex föstås för jag var spänd som en fiolsträng av förväntningar inför julen och vi hade massor att göra innan gästerna skulle komma på kvällen. Vi började med att gå två vändor till Bolaget och PrisXtra för att bunkra. Älskade Make bar nästan allt för jag har så himskans ont i ryggen sedan en vecka tillbaka. Vet inte hur jag fått hem alltihopa utan honom. Sedan drog han iväg till jobbet och jag satte igång med hemmapysslet. Tänkte på svågern A som skulle packa in sin sköna peruanska hustru J och lille katten Richie i en MiniCooper och bila hela vägen från Helsingborg. Förhoppningsvis är inte trafiken för hemsk. De flesta reste nog redan i fredags.

Vi vill ha en jul med både svenska och peruanska traditioner så Särimner kommer inte att spela huvudrollen den här gången. Den fina ekoskinkan som jag köpte från Taylors smakade ungefär som att kyssa brorsan och var en stor besvikelse. De brittiska grabbarna i butiken är underbara men kanske är de litet främmande för hur man bäst rimmar en svensk julskinka. Halva skinkan ligger nu i frysen och resten har vi redan ätit upp. Det gick bra att bräcka skivor med litet äpple och ha som en lätt lunch. Det blir alltså inte julskinka mitt på julbordet i år. Det blir en peruansk kalkon. Även denna beställdes från Taylors. J hade ringt sin mor hemma i Lima för att uppdatera sig på hur man skall laga till den. Först skall den ligga minst ett dygn i marinad.

Kalkon
Kalkonen med ingredienser till marinaden. Det gick åt en låda vitt vin och fyra vitlökar.

Till marinaden
I marinaden ingår även salt, svartpeppar, spiskummin, litet neutral olja och en peruansk chilisort som heter Aji Panca, snabbt försvenskad till “pannkakschili”.

Enklast är att köra de skalade vitlöksklyftorna, chilin och de övriga kryddorna med litet olja i en mixer. Späd med vinet om det inte vill blanda sig. Färgen blir häftigt halloweenorange och såg fantastisk ut på min svarta tröja. Köksbänken skall vi inte tala om. Kalkon har ett segt skinn så picka den överallt med en steknål så att kryddorna kommer in i köttet ordentligt. Lägg sedan fågeln i en stor plastpåse och häll i marinaden (lättare sagt än gjort). Har du en 10 liters syltkittel som dessutom får plats i kylen så är saken biff. Ställ bara in alltihopa.

Jag har haft väldigt långa arbetsdagar sedan Lucia och stressade över julstädningen. Men när jag kom hem i tisdags kväll hade Älskade Per redan tagit hand om alla de tunga sakerna som badrum, hallmattan osv. Jag kunde lugnt ägna mig åt julpyntandet. Dammsög snabbt och våttorkade överallt. Dammade och lade på juldukar.

Salongen
Salongen. Duken på matbordet broderade min mamma när hon var 17 år. Den är en av de käraste julsakerna jag äger. Duken med röda bandkanter som ligger på den mörka byrån har mormor sytt. Det gamla fotografiet som hänger på väggen är deras förlovningskort Anno 1909 eller när det nu var.

Vi har tyvärr inte plats för gran längre men ibland har vi haft en vas med tallris och några av de små glitterkulorna. Eftersom vi får fyrbent besök det här året så tyckte vi att det nästan var snudd på oförskämt att ha en sådan frestelse (tass, tass, vält, mjaaauuu) stående på golvet så det fick bli tallris i kökslampan istället.

Köket
Jag älskar vår nya kökslampa. Den är ultramodern men påminner ändå om tidigt 1900-tal. Jag pyntade den som jag gissade att mormor skulle ha gjort. Blev riktigt nöjd med resultatet. Sedan hann jag precis dammsuga litet snabbt, duscha och dra julklänningen över huvudet innan gästerna kom. Resan hade gått jättebra och de fick en parkeringsplats precis utanför porten. Katten trivs bra och är alldeles alldeles underbar. Det här kommer att bli en kanonjul. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s