Julhysteri

Nu är det en “vanlig” vecka kvar. Sedan kommer julveckan med efterlängtade gäster och förhoppningsvis litet julledigt också. Det är så många saker som jag skulle vilja fixa till jul men som vanligt hinner/orkar jag inte med ens hälften av dem. Lyxproblem, javisst, men inte mindre jobbigt för det. Jag brukar tänka: “när jag bli pensionär skall jag hinna med…”. Vi får väl se hur det blir när den dagen kommer. Jag längtar. Tills dess, det här är vad jag skulle vilja göra:

Pynta. Jag skulle vilja åka till Brunnsvikens trädgårdar och köpa mattlummer att dekorera lamporna med. Det är så vackert tillsammans med röda sidenband. Jag vill också köpa mera hyacinter. Doftande hyacinter, inte de där mjäkiga med “svag doft” som inte doftar något alls. Okej, jag vet att det är så himla pk att tycka synd om alla allergiker men kan det inte finnas blommor för BÅDA? Allergiker och icke allergiker. Nu verkar det som om all energi läggs på att odla fram sorter som inte har någon doft för tänk på alla allergiker. Jättebra. Tänk på dem men låt även de vanliga doftande sorterna vara kvar tack så mycket. Jag köper tonvis av dem när jag hittar dem. Nuförtiden är det endast de blå som jag får tag på- 😦

Julklappar. Jag känner att jag inte riktigt har koll på vad jag har gjort och vad som är kvar och jag har ingen tid att fundera eller gå ut på stan och handla. Skall jag handla behöver jag veta vad jag skall köpa. Det är så mycket folk i affärerna just nu så jag får panikångest bara av att gå i närheten av City. Jag måste veta vad jag skall ha innan jag går ut, annars funkar det inte. Jag känner hur taggtråden lindar sig kring bröstkorgen bara jag tänker på det. När och om jag äntligen fått tag i det jag vill ha tag i skall det paketeras och rimmas. Som tur är finns ett bra rimlexikon på nätet. Men innan jag börjar slå in paket och lägga dem i tomtesäcken vill jag ha rent på golvet.

Städa. Badrummet behöver grovstädas. Plocka ut allt ur badrumsskåpen och torka rent. Skura kakelväggar och takmålning. Skura ordentligt under badkaret, rensa avloppet (igen) och tvätta duschdraperiet. Torka av alla pryttlar innan jag ställer in dem i badrumsskåpen igen. Det kommer att ta en hel förmiddag eller en hel dag beroende på om jag får jobba ostörd eller inte. De övriga rummer behöver dammsugas, mattor skall skakas, golv torkas och möbler dammas. Juldukar skall läggas på och det sparsamma julpynt vi har skall ställas fram. Sedan har jag en massa tvätt som skall manglas och strykas. Lakan, örngott, handdukar, dukar, you name it. Det är inte klokt hur fort tvättkistan blir full.

Mat. Jag brukar baka lussekatter men förra året orkade jag inte och jag tror knappast att jag orkar i år heller. Veckorna innan jul tenderar att bli ca 50 arbetstimmar och när jag kommer hem på kvällarna är jag så gott som död och orkar inget. Det får bli köpta lussekatter. Skinka och kalkon har jag beställt på Taylors & Jones och de skall hämtas före jul. Skinka kokar jag nog nästa helg och kalkonen skall hämtas dagen innan gästerna kommer. Sedan skall den tillagas på peruanskt sätt. Jag har ingen aning om hur men kommer glatt att delegera denna uppgift till en av gästerna. 🙂 Sedan vill vi nog bara ha sill, jansson och sylta. Jansson skall lagas hemma men det övriga finns på PrisXtra runt hörnet. Jag älskar den affären. De har allting och är dessutom billiga.

Vila. Det blir nog inget av med det. Vila får man göra i graven, sade min moster en gång. Det är väl så.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s