Digitalt testamente – en affärsidé?

När jag såg kommentaren från Webwill på mitt förra inlägg tänkte jag först reagera med ryggmärgen och rapportera det som spam eller möjligen skriva ett surt mail och be dem köpa en reklamplats. Men eftersom solen skiner och jag är på gott humör idag så bestämde jag mig för att kolla på deras hemsida för att se vad det var för något. Det är onekligen en affärsidé men jag undrar om det som de erbjuder inte lika gärna kan täckas upp av de testamenten som folk skriver i vanliga fall. Fonus är nätmogna och säkert en allvarlig konkurrent. Deras internettjänst fungerade alldeles utmärkt när jag använde den för att administrera min mors begravning för tre år sedan. Nu ser jag att de dessutom har det utmärkta Vita Arkivet online. Bankernas familjejuridiska rådgivning vill säkert också ha en bit av kakan. Om man skall se krasst affärsmässigt på det hela vore det kanske en idé för Webwill att köra igång företaget och sedan casha hem genom att sälja det till en storfräsare i branschen efter ett år eller tre. De har lyckats få litet press, bl.a. SvD och Metro Teknik, men jag måste erkänna att det gått mig totalt förbi. Jag är för det mesta ganska blind för reklam.

Uppdatering 2009-09-23:
Nu har jag fått ännu en reklamkommentar. Denna gång från “Sveriges främsta minnessida“. Måste erkänna att jag aldrig hört talas om den. Gissar att konkurrensen i det här affärssegmentet inte är så rasande stor men den kommer säkert att öka med tiden. Eviga Minnen har ambitionen att expandera genom “ombud”. Ombud kan vara begravningsbyråer men också andra aktörer som arbetar med människor och dödsfall typ präster, kuratorer med flera. Smart. Jag surfade runt på Fonus hemsida en lång stund men hittade inget om evigaminnen.se.

Tittar man efter prisuppgifter på Eviga Minnen så är den mest iögonenfallande kostnaden “gratis” men “faktureras” på andra ställen. Beloppet 250 kr förekommer här och där. Klickar man runt litet hittar man att den gratis minnessidan finns kvar i ett år. Sedan kan man skapa “eviga” minnessidor för 250 eller uppgradera en gratissida till evig för 500 kronor. För övrigt ser sidan ganska trevlig ut på ett höstmysigt sätt men är i min smak på tok för svart. Svart är visserligen Dödens färg i vår del av världen men jag tycker att det blir för mycket. Kanske kan man göra om färgerna efter eget tycke. Det vore bra. I vilket fall som helst är det inget som jag vill nappa på. Användarvillkoren är läsvärda på flera sätt.

One thought on “Digitalt testamente – en affärsidé?

  1. Hur du än väljer att göra det – webwill eller Fonus eller någon annan, är det iaf en mycket god idé att skriva ner alla koder och användarnamn till ditt digitala liv. Om mina anhöriga vill driva min blogg eller mitt facebookkonto vidare, det är upp till dem. Jag har inte har bestämt vad jag tycker. Men det är viktigt att koderna (och valet) finns.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s