Alla skall med

PEAB startar ett projekt tillsammans med Södertälje kommun. De presenterade sitt gemensamma byggföretag i en debattartikel i DN 2009-06-30. Enligt artikeln skall företaget bygga nya bostäder i Södertälje vilket det är brist på. En annan brist i Södertälje är arbetstillfällen men det skall det nya företaget också råda bot på till en viss del. Bygget skall skapa jobb åt arbetslösa byggjobbare, lärlingsplatser till ungdomar och utbildning, praktik och arbete till nyanlända flyktingar.

Jag tycker att tanken är god. Är det inte bra att olika delar av samhället, både den privata och offentliga delen, tillsammans tar ett initiativ för att skapa arbetstillfällen och samtidigt se till att det som behöver göras (bostäder) blir gjort? Jag menar, är det bättre att låta bli kanske?

Det verkar som om DN på ledarplats idag anser det. Eller, om det skall tas initiativ så skall det åtminstone vara rättvist. Alla skall med. DN kallar projektet för halvtokigt och inleder ingressen med: “Kommuner skall inte samäga bolag med kapitalet”. Smaka på den. Kapitalet. Det är tydligen fult det. Men kommunerna har ju ofta egna aktiebolag. Tillhör inte de “kapitalet” eller är det ett annat sort kapital? Alla kapital är fula men kommunala kapital är mindre fula än andra? Man kan undra.

DN anser att PEABs egna byggjobbare gynnas och det gör de väl. Det är ju PEAB som tagit det här intiativet och förmodligen PEAB som kommer att stå för handledning av de unga lärlingarna och tillhandahålla utbildning, praktik och arbete till flyktingarna. Det är förmodligen inte gratis. Det är inte heller gratis att låta dessa människor försörjas av akassa och andra offentliga medel. DN tycker att konkurrensen har satts ur spel och påpekar (iofs helt riktigt) att alla byggbolag har ledig kapacitet just nu och varför får inte de vara med och leka? “I den ideala världen hade Södertälje vänt sig till alla byggbolag med en upphandling”, skriver DN. Alla skall med. Vartenda stort eller litet byggbolag där det finns en människa som kan hålla i en hammare skall få vara med och lägga anbud. Sedan skall upphandlingen ta hur lång tid som helst och under tiden blir inga bostäder byggda och en massa människor går utan jobb, utbildning och praktik. DN oroar sig för att “risken” skall hamna i knät på Södertäljes skattebetalare om “det skulle gå dåligt” men är tillräckligt storsinta att inte kräva att alltihopa läggs ned på direkten. Istället tycker de att projektet bör “förses med en tidsgräns och rejäla utvärderingsresurser.” Jag undrar vad dessa rejäla utvärderingsresurser är rent konkret och vem som skall betala dem? Är det jobb åt kommunen man vill skapa här?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s